Burun Eti Büyümesi
Burun Eti Büyümesi (Konka Hipertrofisi) Nedir?
Konka, burnun ön deliklerinin arka kısmından genze kadar uzanır. Genellikle burnun dış duvarında bulunan konkalardan her iki tarafta üçer adet olmak üzere toplam altı adet bulunur. En işlevsel olanları alt konkalardır ve en büyük boyuta sahiptirler. Samsun’da da pek çok hastada görülebilen konka hipertrofisi, hastanın günlük hayatını olumsuz yönde etkilemektedir.
Konka burun içinde bulunan etlere verilen isimdir. Soluduğumuz havayı ısıtmak ve nemlendirmekle görevlidirler. Fakat belirli nedenlerden ötürü normal boyutlarından daha çok büyüyebilirler. Bu durum, kişide solunum yollarının tıkanmasına sebep olur. Buna burun eti büyümesi denir. Konka büyümesi doğuştan gelen nedenlere bağlı olarak gerçekleşebilir. Bununla birlikte burun travmalarından da etkilenerek büyüyebilirler. En çok septum deviasyonuna bağlı olarak geliştiği görülür. Burun içinde bulunan ve burnun kanallarını ayıran yarı kıkırdak ve yarı kemik olan bu yapıya septum denir. Septum kaydığında konkaların alanlarında bir baskı oluşur. Bu durum konkaların yapısında büyümelere ve solunum yollarını tıkamasına sebep olur. Özellikle alt konkanın dışardan gelen havayı ısıtabilmek için daha fazla çalışmaya başlaması alt konkanın büyümesine yol açar. Burun eti büyümesi, kişinin nefes alamadığı için ağzı açık uyumasına, dolayısıyla sağlıksız bir uyku çekmesine neden olur. Bununla birlikte burun kanamaları da görülebilir. Konka hipertrofisi olan hastalar burundan nefes alırken havanın soğukluğundan ve üst solunum yolunda enfeksiyonlardan şikayetçi olabilirler. En sık iki taraflı konka büyümesi ve burun tıkanıklığı sebeplerinin başında burun alerjisi gelir. Alerji, tüm burun içi ıslak mukoza yapılarında genel bir şişmeye ve burun tıkanıklıklarına yol açar.
Burun Eti Büyümesi (Konka Hipertrofisi) Nedenleri
Burnun her iki tarafında üçer adet bulunan konkalar, solunum sırasında dışardaki havayı karşılar. Alt konkalar havayı filtreleyen ilk yapılardır. Havadaki neme ve kirliliğe göre boyut değiştirerek havayı filtreleme görevini üstlenirler. Konkalar birçok nedenden ötürü büyüyebilirler. Konka büyümesinin nedenleri şunlardır;
- Hava kirliliği ve nemdeki süreklilik
- Alerji
- Sigara kullanımından kaynaklanan solunum kirliliği
- Burunda meydana gelen iltihaplar
- Septum deviasyonu (burun kemiği eğriliği)
- Sinüzit
Burun Eti Büyümesi (Konka Hipertrofisi) Belirtileri
Burun eti büyümesi küçük yaşlarda ortaya çıkabilir. Erken teşhis ile burun eti tedavisi kısa sürede gerçekleştirilebilir. İlerleyen dönemlerde burun eti büyümesine bağlı olarak gelişen diğer hastalıkların da önüne geçilir. Burun eti büyümesinin en önemli belirtisi solunum tıkanıklığıdır. Büyüyen konkalar solunum yolunu tıkar ve kişi ağzından nefes almak zorunda kalır. Bu semptomlar burun eti büyümesi zararları arasında büyük öneme sahiptir. Bu durum kişinin üst solunum yollarında kuruluğa ve buna bağlı olarak enfeksiyonlara neden olur. Burun tıkanıklığından kaynaklı olarak kişi düzensiz ve sağlıksız bir uyku uyur. Bu durum vücut direncinin düşmesine neden olur.
- Koku almada sıkıntı çekme,
- Burun akıntısı,
- Horlama,
- Yüz bölgelerinde basınç ve ağrı hissi de belirtiler arasındadır.
Burun Eti Büyümesi (Konka Hipertrofisi) Tanı Yöntemleri
Tanısı için öncelikle fiziki bir muayene gerçekleştirilir. Konkaların ne boyutta olduğunu bilmek için endoskopik cihazlara başvurulur. Burnun filmi çekildikten sonra solunum derecesi için rinomonometrik ölçümler uygulanabilir.
Burun Eti Büyümesi (Konka Hipertrofisi) Tedavi Yöntemleri
Burun eti tedavisi, konkaların büyüme sebeplerine göre değişkenlik gösterir. Alerjiden kaynaklı büyümelerde kişiyi alerjen etkenden uzak tutmak ve alerjiyi engelleyecek spreyler kullanmasını önermek konka hipertrofisi tedavisi için yeterli olacaktır. Fakat bazı nedenler ilaç tedavisi yerine cerrahi işlemler gerektirir. Burun eti ameliyatı açık cerrahi müdahale veya lazer ile gerçekleştirilebilir.
Burun Eti Ameliyatı
Burun eti ameliyatında burunda bulunan konkaların tamamen çıkarılması, burun fizyolojisinin bozulmasına neden olur ve hasta daha fazla burun tıkanıklığı hisseder. Küçültme işlemi uygulamak daha sağlıklıdır. Bu küçültme işlemi Radyofrekans (RF) denilen etlerin yakılarak küçültülmesi ya da konka submuköz rezeksiyon (SMR) denilen konka kemiğinin alınması işlemleri ile yapılabilir. SMR işlemi daha kalıcı bir sonuç verirken, RF işlemini tekrarlamak gerekebilir. Buna karşın çok daha kolay uygulanabilen bir metot olmasıyla öne çıkar. Burun eti ameliyatı sonrası bir süre daha doktor kontrolünde kalınmalıdır.
Radyofrekans ile Burun Eti Küçültme
Burun eti ameliyatı radyofrekans ile yapılabilir. Özellikle alerji hastalarında kalıcı küçülmeler sağlayabilmek için yılda bir kez olmak üzere birkaç kere uygulamak gerekebilir. Lokal anestezi ile 10 dk gibi kısa bir zamanda ofis şartlarında yapılabilen etkin bir yöntemdir.
Sizde Samsun’da ya da çevre illerde burun eti büyümesi konusunda sorun yaşıyorsanız kliniğimizi ziyaret edebilir, uzman kulak burun boğaz uzmanımızdan yardım alabilirsiniz.