Kulak Zarı Delinmesi
Kulak Zarı Delinmesi Nedir?
Kulak; yapısı ve anatomisi gereği çeşitli hastalıklar veya kazalar, travmalar sonucu hasar görebilir ve işlevini tamamen ya da kısmen kaybedebilir. Kulak zarı delinmesi, kazalar başta olmak üzere enfeksiyon sonucu da meydana gelebilir. Samsun’da kulak zarı delinmesi dolayısıyla tedavi yöntemleri arıyorsanız detaylı bir araştırma neticesinde sorularınıza cevap bulmanız mümkün.
Kulak oldukça hassas ve dikkatsizlik sonucu kolayca hasar alabilecek bir duyu organıdır. Bu sebeple kulak temizliği sırasında dikkate alınmayan birçok durum gözden geçirilmelidir. Kulak temizlerken hem yavaş hem de dikkatli davranılmasında fayda vardır. Kulak zarı uçak yolcuğu esnasında kabin içindeki basıncın artmasıyla ve kafa kemiklerinin kırılması durumunda da delinebilir.
Kulak zarı yırtılması olarak da bilinen kulak zarı delinmesi, tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Kulak zarının kendi kendine iyileşmesi de bir olasılık olduğundan akıllara “kulak zarı iyileşir mi?” sorusu gelebilir. Bu sorunun cevabı evet olacaktır. Her ne kadar kendi kendine iyileşme olasılığı olsa da çoğunlukla tedavi gereklidir. Zarın delinmesi ciddi durumlarda ameliyat, enfeksiyon veya kazalarda ise ilaç ile tedavi edilebilir. İyileşme süreci hasara veya enfeksiyona göre değişebilir. Kulak zarı delinmesi tedavisi için önce altta yatan sebep bulunmalıdır.
Kulak Zarı Delinmesi Nedenleri
Sık görülen kulak zarı delinmesi nedenleri şöyle sıralanabilir;
- Enfeksiyonlar; orta kulak enfeksiyonları işitme kaybı gibi ciddi sorunların yanı sıra kulak zarında delinmeye de sebep olabilir. Enfeksiyon olması durumunda ateş ve halsizlik gibi belirtiler de olacağından kendi kendine iyileşmesi beklenmemeli ve en kısa sürede tedavi edilmelidir.
- Kulak temizliğinde yapılan hatalar; kulak temizlerken kullanılan pamuklu çubukların çok fazla içeriye sokulması kulak zarının delinmesine yol açabilir. Bu sebeple kulak içi temizliğinde dikkatli davranmak şarttır.
- Kafa kemiklerinde kırılmalar; kulağa yakın bölgelerdeki travmalar ve kaza sonucu yaşanan rahatsızlıklar da kulak zarının delinmesine yol açabilir. Kulakta uğultu, ağrı ve baş dönmesi gibi şikâyetler alınan bir darbe sonucu kulak zarının delindiğine dair belirtiler olabilir.
- Kulak içindeki basınç değişikliği; Barotravma olarak adlandırılan, zarın aşırı basınca maruz kalması, havuz veya denize atlarken ya da el ayası ile basınç oluşturacak şekilde kulağa denk gelen tokat gibi travmalar sonucu meydana gelebilir.
- Zararlı sıvıların kulaktan içeri girmesi; asitli sıvılar başta olmak üzere zararlı sıvıların kulak içine girmesi sakıncalıdır ve kulakta tahribata yol açabilir. Kulak zarı delinmesi de böylece meydana gelebilir.
Kulak Zarı Delinmesi Belirtileri
Kulak zarı delinmesinin belirtileri altta yatan sebeplere göre değişebilir. Şayet bir enfeksiyon sonucu zar delindiyse kulakta dolgunluk hissi, vücut ısısında artış ve kulakta ağrı gibi şikâyetler olabilir. Kaza ve travmalar sonucu kulak zarı delinmesinde kulakta ağrı, akıntı ve işitme kaybı gibi şikâyetler olsa da ateş görülmez. Bu belirtilerden yola çıkarak kulak zarının enfeksiyon sonucu mu yoksa bir kaza sonucu mu delindiği anlaşılabilir.
Kulak zarı delinmesi belirtileri şöyle sıralanabilir;
- Baş dönmesi
- Ateş
- Kulakta uğultu, akıntı ve ağrı
- İşitme kaybı
Kulak Zarı Delinmesi Tanı Yöntemleri
Tanı yöntemi olarak bir uzman tarafından yapılacak muayene yeterlidir. Kulağınızda uğultu, ağrı ve akıntı gibi şikâyetlerin yanı sıra işitme kaybı yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir KBB uzmanı ile görüşmeniz gerekmektedir.
Kulak Zarı Delinmesi Tedavi Yöntemleri
Zarın delinmesi kendiliğinden iyileşebilse de bazı durumlarda tedavi hatta ameliyat gerekebilir.
İlaç Tedavisi
Zar enfeksiyon veya kaza sonucu delindiyse ilaçla tedavi edilmesi mümkündür.
Kulak Zarı Ameliyatı
Kulak zarı delinmesi ameliyatı ciddi durumlarda son çare olarak düşünülebilir.
Kulak Zarı Delinmesi Bitkisel Tedavi
Kulak zarı delinmesi bitkisel tedavi ile iyileşmez. Hasara bağlı olarak kendiliğinden veya ilaç tedavisi ile iyileşebilir. Samsun’da kulak zarı delinmesine yönelik çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur.