Otoskleroz(İç Kulak Kireçlenmesi)
Otoskleroz (İç Kulak Kireçlenmesi) Nedir?
Otoskleroz (İç Kulak Kireçlenmesi), kulağın iç kısmında yer alan 3 küçük kemikle alakalı bir kulak hastalığı olarak ifade edilir. Orta kulak ve iç kulakta sıra dışı kemik oluşumundan kaynaklı olarak ortaya çıkan otoskleroz, işitme kaybı gibi ciddi sorunlara yol açar. Üstelik dünyanın pek çok farklı yerinde olduğu üzere Samsun’da da görülebilen kulak hastalıklarından biridir.
Halk dilinde iç kulak kireçlenmesi olarak ifade edilen otoskleroz, aynı zamanda işitme kaybının en çok karşılaşılan sebeplerinden biridir. Otoskleroz hastalığında, üzengi kemiğinin iç kulakla komşu olduğu noktada yapısal kireçlenme söz konusu olurken, bu durumun neticesinde katılaşma meydana gelir. Bu durumda üzengi kemiğinin hareketi de büyük ölçüde kısıtlanır. Üstelik buna bağlı olarak ses dalgaları sıvılara yeteri kadar iletilemediğinden, iletim tipi adı verilen işitme kaybı meydana gelir. Her ne kadar iç kulak sağlam olsa da seslerin iletilmesi mümkün değildir.
Çoğu zaman otoskleroz hastalığının ilerleyen süreçlerinde iç kulak duvarının zedelenmesi kaçınılmaz bir hal alır ve sinirsel tip işitme kaybı ortaya çıkar. Genetik geçişli bir hastalık olduğu düşünülen iç kulak kireçlenmesiyle alakalı yapılan araştırmalarda, daha çok genç-yaşlı kadınlarda görüldüğü tespit edilmiştir. Bununla beraber hastalığın hamilelik hormonlarına bağlı olarak geliştiği de düşünülürken, kesin nedeni hakkında herhangi bir veri bulunmamasına karşın bazı virüslerin de neden olduğu iddia edilmektedir.
Otoskleroz (İç Kulak Kireçlenmesi) Nedenleri
Otoskleroz hastalığı nedenleri hakkında pek çok farklı araştırma yapılsa da kesin bir sonuca varılamamıştır. Fakat buna karşın iç kulak kireçlenmesine neden olduğu düşünülen durumlar şunlardır:
- Genetik faktörler
- Hamilelik hormonları
- Kızamık virüsü gibi bazı virüsler
Otoskleroz (İç Kulak Kireçlenmesi) Belirtileri
Otoskleroz belirtileri hastalara bağlı olarak değişiklik gösterirken, en sık karşılaşılan belirtiler şunlardır:
- Tek ya da her iki kulakta yavaş ilerleyen işitme kaybı
- Kulak çınlaması (tinnitus)
- Nadiren görülen baş dönmesi ve denge sorunları
Otoskleroz (İç Kulak Kireçlenmesi) Tanı Yöntemleri
Otoskleroz tanısı ancak kulak burun boğaz uzmanları tarafından gerçekleştirilen fiziksel muayene ve birtakım testler sonucunda koyulabilir. Bu hastalığın teşhis edilmesi için uygulanan tanı yöntemlerinin başındaysa işitme testleri gelir.
İşitme Testi
İşitme testi, iç kulak kireçlenmesi tanısının koyulmasındaki en önemli yöntem olarak ifade edilir. Odyometri adı verilen cihazlarla gerçekleştirilen işitme testi için ses yalıtımı sağlanmış olan odalar bulunur. Hastalar bu odalara alınarak odyometri cihazına bağlanır ve cihazdan gelen sesleri ne oranda duyabildiği tespit edilir.
Fiziksel Muayene
Otoskleroz hastalığının teşhisinde diapozan adı verilen bir alet yardımıyla fiziksel muayene gerçekleştirilir. Her iki yönteminde kullanıldığı tanı sürecinde, hastalığın durumuna göre nasıl bir tedavi süreci izleneceği belirlenir.
Otoskleroz (İç Kulak Kireçlenmesi) Tedavi Yöntemleri
Otoskleroz tedavisi genellikle hastalığın nedenine ve seviyesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel olarak uygulanan tedavi yöntemlerinin başında otoskleroz ameliyatı gelir. Otoskleroz ameliyatı olanların yorumları bu yöntemin en etkili yöntemlerden biri olduğunu gösterir. Ayrıca ilaç tedavisi ve sodyum florür (NaF) de yine bu hastalık için uygulanan tedavi yöntemlerindendir.
Otoskleroz Ameliyatı (Stapedektomi)
Otoskleroz ameliyatı, tıp dilindeki adıyla stapedektomi, belirli bir seviyeye ulaşan hastalarda uygulanan bir yöntemdir. Bu operasyonda hastalıktan kaynaklı olarak oluşan anormal kemikler sebebiyle hareket kabiliyeti kısıtlanan üzengi kemiği alınarak yerine protez yerleştirilir. Otoskleroz ameliyatı olanlar büyük oranla yeniden işitme kabiliyetini kazanmış olur. Ameliyatın bir riski de işitmenin kalıcı olarak tamamen gitmesidir. Dolayısıyla bu riski bilerek ve kabul ederek operasyona girilmesi gerekir.
İlaç Tedavisi
Bu türden sağlık sorunu için uygulanan tedavi yöntemlerinden bir diğeri ilaç tedavisidir. Yine hastalık nedenine ve düzeyine bağlı olarak uygulanan bu yöntemde, kireçlenmenin ve işitme kaybının önüne geçebilmek adına hastalara bazı ilaçlar kullandırılırken, bu yöntem için kesin bir tedavi vadedebilmek mümkün değildir.
Sodyum Florür
Bir çeşit ilaç tedavisi olarak da nitelendirebilmenin mümkün olduğu sodyum florür, iç kulak kireçlenmesi için uygulanan başka bir tedavi yöntemidir. Sodyum florür otoskleroz hastalığında önemli bir fayda sağlamasıyla bilinirken, daha çok seçilmiş vakalarda ve erken evrede uygulanır.
Sizde iç kulak kireçlenmesi sorunuyla karşı karşıyaysanız Samsun’da yer alan kliniğimizi ziyaret edebilir, tanı ve tedavi yöntemleri hakkında uzman hekimimizden bilgi alabilirsiniz.