Sinüzit
Sinüzit Nedir?
Sinüzit, sinüslerin yoğun inflamasyon sonucu ağrı, ateş ve burun tıkanıklığı şeklinde belirtilerle kendisini gösteren bir rahatsızlıktır. Gündelik hayatı olumsuz yönde etkiler. Hastalar çoğunlukla yüz ve kafa bölgesine yayılan ağrılardan yakınırlar. Şayet buna benzer şikâyetleriniz varsa Samsun’da KBB uzmanlarının da yardımıyla sinüzit ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.
Baş ve boyun bölgesinde toplam dört tip sinüs bulunur. Sinüzit hastalığı baş gösterdiği takdirde yüz ve kafa bölgesinde yaygın bir ağrı hissedilir. İlerleyen sinüzit belirtileri arasında da bu ağrılar vardır. Ağrılar sıklıkla göz, alın, elmacık kemiği ve üst dişler çevresinde hissedilir.
Sinüzit akut veya kronik olabilir. Akut sinüzit tedavisi kronik sinüzit tedavisine göre daha kolaydır. Her iki şekilde de ağrılar başta olmak üzere şikâyetlerin en aza indirgenmesi için genellikle ilaç tedavisine başlanması önerilir. Samsun sinüzit tedavisi hususunda çeşitli seçenekleri olan bir ildir. Sinüzit tedavisi için uzman bir hekim tarafından tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulanmasıyla sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Sinüzit Çeşitleri Nelerdir?
- Akut Sinüzit: Gerekli tedaviler uygulandıktan sonra iyileşen ve tekrar etmeyen rahatsızlıklar akut olarak kabul edilir. Akut sinüzit, ilaç tedavisi ile kolayca tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
- Kronik Sinüzit: 12 haftadan fazla süre geçmesine rağmen iyileşmeyen sinüzit, kronik olarak kabul edilir. İlerleyen sinüzit belirtileri kronik sinüzitte de görülür. Yüz bölgesinde yaygın ağrılar başlıca belirtidir.
- Tekrarlayan Sinüzit: 1 yıl içinde 3 veya daha fazla sayıda sinüzit rahatsızlığı yaşıyorsanız bu duruma tekrarlayan sinüzit adı verilir.
Sinüzit Nedenleri
- Alerji: Alerjiler sinüzit oluşumunu tetikleyebilir.
- Kistik Fibrozis: Mukus ve ter bezlerini etkileyen kistik fibrozis, sinüzit oluşumunu da tetikleyebilir. Genetik bir hastalıktır.
- Burunda Anormallik: Burundaki anatomik anormallikler başta olmak üzere burun eğriliği ve burundaki tümörler de sinüziti tetikleyebilir.
- Zayıf Bağışıklık Sistemi: Zayıf bir bağışıklık sistemi insan vücudunu çoğu hastalığa elverişli hale getirebilir. Bu hastalıklardan biri de sinüzittir.
- Geniz Eti: Burun ile boğaz arasında oluşan geniz eti de özellikle çocukluk yaş gurubunda sinüziti tetikleyebilir.
Sinüzit Belirtileri
Sık görülen sinüzit belirtileri şunlardır;
- Burunda tıkanıklık
- Burun akıntısı / Geniz akıntısı
- Öksürük
- Boğaz ağrısı
- Yüz ve baş bölgesinde ağrı
- Ağız kokusu
Sinüzit Tanı Yöntemleri
- Burun Kültürü: Mikrobiyoloji tahlili olan burun kültürü, çocukluk çağında başvurulabilen ama erişkin dönemde az sıklıkla başvurulan bir tanı yöntemidir.
- Bilgisayarlı Tomografi: İlaç tedavisinin çok işe yaramadığı kronik sinüzit veya tekrarlayan sinüzit söz konusuysa bu yönteme başvurulabilir. Özellikle deviasyon gibi drenaj problemlerini ortaya koymak için sıklıkla kullanılır.
- Kan Testleri: Sinüzit oluşumuna sebep olarak bakteriyel bir enfeksiyondan şüphe edilmesi durumunda kan testleri yapılabilir.
- Direkt Grafi (Röntgen): Tomografi sonrası güncelliğini kaybetmiş bir görüntüleme yöntemidir.
Sinüzit Tedavi Yöntemleri
Sinüzit hastalığı olan insanlar evde sinüzit tedavisi yöntemleri arasalar da sinüzit tedavisi için en etkili yöntemleri mutlaka uzman bir hekim belirlemelidir. “Sinüzit baş ağrısı nasıl geçer?” sorusuna yanıt olarak; önce hastalığın altında yatan sebep bulunmalıdır. Buna yönelik tedavinin başlaması akabinde sinüzit ağrısı ortadan kaybolabilir.
Sinüzit ilacı tedavi yöntemi olsa da “en etkili sinüzit ilacı” arayışına girmek yerine önce detaylı bir muayeneden geçmek ve hekim kontrolünde reçete edilen ilaçları kullanmak gerekir. Şayet sinüzit burun eğriliği, burun eti oluşumu gibi nedenlerden ortaya çıktıysa ve uzun süreli tedaviye rağmen düzelme izlenmiyor ve şikayetler devam ediyorsa sinüzit ameliyatı düşünülebilir. Samsun’da sinüzit tedavisi için kliniğimize müracaat edebilir, uzman hekimlerimizden yardım alabilirsiniz.