Bademcik Tümörü (Tonsil)
Bademcik Tümörü Nedir?
Tonsil tümörü olarak adlandırılan bademcik kanseri; kanser vakalarının küçük bir kısmını oluşturur. Bademcikteki hücrelerde başlayan bir kanserdir. Boğazın sağ ve sol kısmında olmak üzere iki adet oval yapının içerisinde gerçekleşir. Bademcik tümörü belirtilerinden şüphelenen bireyler Samsun’daki sağlık kurumlarından destek alabilirler.
Bademcik enfeksiyonuyla karıştırılan bu tümörler, erken teşhis edilemediği zaman ilerleme kaydederler. Kanser oranlarının küçük bir kısmını oluştursa da her yaşta görülebilmektedir. Tonsil tümörü genelde yutma güçlüğüne neden olur. Sigara ve alkol tüketimi, sebeplerin başında gelir. Bunların yanı sıra ağız hijyeninin doğru yapılmaması ve genetik faktörler de bademcik tümörüne sebebiyet verebilir.
Diğer tümörlerde olduğu gibi bademcik kanseri de erken teşhis gerektirmektedir. Tümör, dil ve diğer lenf dokularına yayılmadan tedaviye başlanılmalıdır. Yapılan tetkikler sonucunda bademcik kanseri tanısı konan bireylere tedavi yöntemi olarak; kemoterapi, ameliyat ve radyoterapi uygulanabilmektedir.
Bademcik kanseri uzun süren boğaz ağrısı, hızlı kilo kaybı, yutkunma güçlüğü gibi belirtilerle kendini belli eder. Fakat bu belirtileri taşıyan herkes kanser değildir. Bu belirtilerin yanı sıra bademcikte oluşan lekeler, ses değişikliği gibi faktörler de tümör ve enfeksiyon arasındaki farkı anlama sürecine yardımcı olacaktır. Belirtiler uzun süre devam ediyorsa birey derhal kulak burun boğaz uzmanından destek almalıdır.
Bademcik Tümörü Nedenleri
Alkol tüketimi, tütün ürünleri tüketimi ve HPV enfeksiyonu bademcik tümörü nedenlerinin başlıcalarındandır. Vücudun bağışıklık siteminin bir parçası olan bademcik, hücrelerinin etkisini yitirmesine neden olur.
Bademcik Tümörü Belirtileri
Her kanser türünde olduğu gibi bazı bademcik tümörü belirtileri bulunur. Bunlar:
- Ses kısıklığı,
- Boğuk ses,
- Yutmada zorluk,
- Kulak ağrısı,
- Çene ağrısı,
- Bademcikte kitle,
- Kanlı tükürük,
Bademcik lekeleri ve uzun süren boğaz ağrılarıdır.
Bademcik Tümörü Tanı Yöntemleri
Bademcik tümöründe erken tanı büyük önem taşır. Kişinin hayatını etkileyen tümörlerin diğer yapılara da bulaşmaması için en kısa zamanda tedaviye başlanmalıdır. Bademcik tümörü belirtileri nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuran kişiler tıbbi geçmişini, günlük yaşamını uzman hekime doğru ve açıkça anlatmalıdır.
Biyopsi
Biyopsi işlemi lokal anestezi ile uygulanır ve bademcikten alından dokunun incelenmesini sağlar. Tedavi için gereklidir. Hastalığın kesin tanısı biyopsi ile konur.
Görüntüleme Testleri (MR, Ultrason, BT…)
KBB uzmanı görüntüleme testlerine ihtiyaç duyarsa, ultrason, MR ya da BT görüntüleme isteyebilir. Bu filmler aracılığıyla hastalığın evresi tespit edilebilir.
Bademcik Tümörü Tedavi Yöntemleri
Bademcik kanseri olanlar için uygulanacak tedavi yöntemleri bulunur. Bu tedavi yöntemleri hastalığın evresine, kişinin fiziksel kondisyonuna ve ek hastalıklarına bağlı olarak değişebilmektedir.
Radyoterapi
Radyoterapi tümörün radyasyon verilerek tedavi edildiği yöntem türüdür.
Kemoterapi
Yaygın bir yöntemdir. Damar içinden ilaçlar verilerek kür denilen tedavi periyotları tatbik edilir.
Bademcik Kanseri Ameliyatı
Bu ameliyat kanser evresinin ilk aşamalarında gerçekleştirilir. Bademciğin tümörle birlikte alınması işlemidir. Samsun’da tedaviye ihtiyacı olanlar, sağlık kuruluşlarından destek alarak başarılı bir şekilde tedavilerinin olabilmektedir. “Bademcik kanseri ölümcül müdür?” sorusunun yanıtı, hastalığın erken veya ileri evre olmasına göre değişebilir. Bademcik kanserinde erken teşhisle kişinin tümörden kurtulması amaçlanır. En doğru bilgi ve erken tanı için mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanıyla görüşülmesi önerilir.