Baş, Boyun ve Boğaz Hastalıkları

Baş, Boyun ve Boğaz Hastalıkları Nedir?

Baş Boyun ve Boğaz Hastalıkları

Baş, boyun ve boğaz hastalıkları ciddi sonuçlara neden olan sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle boğaz hastalıkları tanısı konusunda erken tanı çok önemlidir. Samsun, baş boyun ve boğaz hastalıkları bölümü, tanı ve tedavi için birçok uzman doktora ev sahipliği yapmaktadır.   

Boğaz içi enfeksiyon, kronik boğaz hastalıkları, gırtlak hastalıkları, baş ve boyunda görülen kitleler, yüz travmaları, reflü ve bunun gibi daha pek çok farklı sağlık sorunu baş, boyun ve boğaz hastalıkları bölümü ile erken teşhis edebiliyor. Bu gibi hastalıkların erken teşhis edilememesi durumunda söz konusu olan bu bölgelerde istenmeyen ve çok daha ciddi hasarlara yol açılabilir.

Hastanın doktor müracaatında belirttiği şikâyetler doğrultusunda gerekli tetkikler yapılarak hastalık tanısı konur. Hemen ardından hastalığın evresi, hastanın yaş ve fiziki durumuna göre uygun tedavi yöntemleri belirlenir.

Hasta, doktor muayenesinde mutlaka bütün belirtileri ve ne sıklıkla tekrar ettiğini doğru bir şekilde aktarmalıdır. Son teknoloji ve modern tıbbın getirileri sayesinde teşhis ve tedavi süreci çoğu zaman daha hızlı gerçekleştirilir. Böylelikle erken tanı ile tedavi süreci daha az sancılı ve daha hızlı sonuçlanabilir. Bu nedenle ufak belirtiler, ciddi sonuçlara dönüşmeden önce doktora başvurulmalı ve erken teşhis ile erken tedavi yöntemlerinden faydalanılmalıdır.

Baş Boyun ve Boğaz Hastalıkları Nelerdir?

Baş, Boyun ve Boğaz Hastalıkları Nelerdir?

Tükürük bezi taşı, boğaz reflüsü, tiroid, guatr, baş ve boyun ağrısı, ağız ya da dilde meydana gelen sorunlar vb. belirtileri kapsayan hastalıkların tümü baş, boyun ve boğaz hastalıkları arasında yer alır. Bu hastalıklardan kısaca bahsetmemiz gerekirse;

Tükürük Bezi Taşı

Tükürük bezi dokusu nedeniyle içinde bulundurduğu salgı kanallarında meydana gelen kalsiyum birikintilerine denir. Diğer adı sialalitiazis olarak bilinir. Genellikle yemek sonrası çene altında beliren şişlik ile kendini gösterir.

Tiroit

Tiroit bezi, enerji hormonu salgılayan önemli bir dokudur. Az çalışması veya çok çalışması çeşitli hastalıklara sebebiyet verir.

Guatr

Tiroit bezinin bazı faktörler sebebiyle büyümeye başlaması guatra sebep olur.

Reflü Hastalığı

Midede kapakçık görevi gören organın yetersiz kalması ile mide sıvısının yukarı çıkması sonucu oluşur. Midede ve boğazda sürekli yanma meydana gelir.

Ağız, Dudak, Dil Kanserleri

Ağız kanseri, her kanser türünde olduğu gibi dokuları çevreleyen kötü huylu bir tümör çeşididir. Dil kanseri ve dudak kanseri de aynı belirtileri gösterebilir, bu nedenle bir hekime danışılması doğru teşhis için önemlidir. Özellikle bu bölgelerde birkaç haftadan fazla süren geçmeyen yara, sigara kullanımı ve kötü ağız hijyeni tetikte olmayı ve mutlaka değerlendirilmeyi gerektiren durumlardır.

Baş Boyun Kanseri

Baş ve boyunda şişlik, ses kısıklığı, nefes alma ve yutkunmada güçlük önemli belirtiler arasındadır. Baş boyun kanser evreleri hastalığın ilerleyişine ve tedavisine göre değişkenlik gösterir.

Çocuklarda Baş ve Boyun Kitleleri

Enfeksiyonlar, lenf bezi şişmeleri veya doğum kalıntılara bağlı kitleler neden olabilir. Genellikle iyi huylu olmasına rağmen erken teşhis önemlidir.

Erişkinde Baş ve Boyun Kitleleri

Öncelikle enfeksiyon kökenli mi yoksa tümöral bir olay olup olmadığı ayrımına gidilir. Ultrason özellikle değerlendirmede ilk basamağı oluşturur ki kitlenin kistik yapıda mı yoksa solid denilen sert bir yapıda mı olduğunu bize gösterir. Bunun yanında kanlanma özelliğinin yoğunluğu, kitlenin kenar kontürünün düzensizliği gibi birçok ön bilgi vererek tanıya gidilmesinde yardımcı olur. İnce iğne biyopsi değerlendirme çok önemli bir yer tutmaktadır ve tanı sürecinde genelde yol gösterici olmaktadır. Özellikle erişkin yaşta ani başlayan, boyunda ele gelen şişlikler için ivedilikle bir KBB uzmanına başvurmakta fayda vardır.

Ses Kısıklıkları

 Farenjit, soğuk algınlığı, sigara vb. birçok sebebi olabilir. Tanıya göre tedavi edilir.

Bademcik ve Geniz Eti

Boğazın iki yanında bulunan kapsüllü lenf sistemine bademcik adı verilir. Bademciklerde yer edinen bakteriler nedeniyle enfeksiyon riskiyle karşılaşılır.

Genzin tavan bölümünde oluşan geniz eti, zamanla büyüyerek burnun arkasındaki genze açılan delikleri tıkamasına neden olur. Bu durumsa horlamaya ve tıkanıklığa sebep olur.

Boğaz Reflüsü

Kapak görevi gören sistemin görevini yerine getirememesi durumunda, mide asidinin yemek borusundan yukarı çıkmasına reflü denir. Asidin ağızda bıraktığı acı tat ve yanma hissi en önemli belirtileridir.

Gırtlak Kanseri

Gırtlak, yutaktan sonra başlayarak soluk borusu ve akciğerlere kadar ulaşır. Ses tellerini de içinde bulunduran bu organ, gırtlak hastalıkları içinde en önemlisi olan gırtlak kanseri riskini taşır. Gırtlak kanseri, bu bölgedeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşur. 

Horlama

Horlama üst solunum yolunun tıkanmasıyla oluşabilir. Fakat farklı birçok sebebi olduğundan doktora başvurulması gerekir.

Bademcik ve Geniz Eti

Boğazın iki yanında bulunan kapsüllü lenf sistemine bademcik adı verilir. Bademciklerde yer edinen bakteriler nedeniyle enfeksiyon riskiyle karşılaşılır.

Genzin tavan bölümünde oluşan geniz eti, zamanla büyüyerek burnun arkasındaki genze açılan delikleri tıkamasına neden olur. Bu durumsa horlamaya ve tıkanıklığa sebep olur.

Uyku Apnesi

 Uyku esnasında solunumun durması olarak bilinir. Kişi birkaç saniye nefes alamadığından sürekli uyanır.

Baş Boyun ve Boğaz Hastalıkları Nedenleri

Baş, Boyun ve Boğaz Hastalıkları Nedenleri

Baş ve boyun hastalıkları nedenleri genellikle hastalığa göre değişkenlik gösterebilir. Bu durum boğaz hastalıkları nedenleri için de geçerli olurken, genel nedenlerden şu şekilde bahsedebiliriz:

  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Genetik faktörler
  • Travmatik öykü
  • Hormon bozuklukları
  • Yanlış beslenme düzeni
  • Çevre kirliliği
  • Alerji vs.
Baş Boyun ve Boğaz Hastalıkları Belirtileri

Baş, Boyun ve Boğaz Hastalıkları Belirtileri

Belirtiler hastalığa göre değişkenlik gösterebilir. Fakat genel olarak baş, boyun ve boğaz hastalıkları belirtilerinden bahsetmemiz gerekirse;

  • Yutma güçlüğü,
  • Baş, boyun ya da boğazda hissedilen ağrı ve şişlik,
  • Kulak ağrısı, çınlaması ya da işitmede güçlük,
  • Ağız ya da dilde görülen bazı yaralar,
  • Şişlik bulunan bölgelerde ağrı ve uyuşukluk hissi,
  • Yüz felci,
  • Burun tıkanıklığı belirtilerden yalnızca bazılarıdır.
Baş Boyun ve Boğaz Hastalıkları Tanı Yöntemleri

Baş, Boyun ve Boğaz Hastalıkları Tanı ve Yöntemleri

Baş, boyun ve boğaz hastalıklarının tanısı genellikle hastalığın türüne göre değişiklik gösterir. Kitle ve tümör gibi rahatsızlıklarda biyopsi, MR, röntgen gibi tanı yöntemlerine müracaat edilirken, soğuk algınlığı ya da tiroid gibi rahatsızlıklar için çeşitli kan testleri ve tetkiklere ihtiyaç duyulur.

Baş, Boyun ve Boğaz Hastalıkları Tedavi Yöntemleri

Tanı yöntemlerinde olduğu üzere tedavi yöntemlerinde de hastalığı türünü, ilerleyişi ve hastanın durumu gibi faktörler tedavi yönteminin belirlenmesinde etkili olan faktörlerdir. Buna karşın genel olarak tedavi yöntemlerine birkaç örnek göstermemiz gerekirse;

  • İlaç tedavisi
  • Guatr ameliyatı
  • Boğaz tümörü ameliyatı
  • Kemoterapi
  • Radyoterapi
  • Baş boyun kanseri ameliyatı bu yöntemlerden bazılarıdır.

Baş, boyun ve boğaz hastalıklarıyla alakalı sağlık sorunlarınız ya da merak ettikleriniz için Samsun’da bulunan kliniğimizi ziyaret edebilir, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.