Çocuklarda İşitme Kaybı
Çocuklarda İşitme Kaybı Nedir?
İşitme kaybı ileri yaşlarda kendini gösteren bir rahatsızlık olarak bilinse de aslında bu durum her yaşta baş gösterebilir. Doğum öncesi veya sonrası yaşanan işitme kaybı birtakım yöntemlerle tespit edilebilir. Samsun’da işitme kaybı yaşadığı düşünülen çocuklar kulak burun boğaz uzmanına götürülmelidir.
Çocuklarda işitme kaybı yetişkinlerde olduğu gibi az duyma ya da tamamen duymama rahatsızlıklarını nitelendirir. Henüz sözel iletişim kuramayan bebeklerin işitme kaybı ebeveyni tarafından zor anlaşılabilir. Yenidoğan bebekler verdiğiniz tepkilere karşılık göstermediği için bu durumu sezmek çok daha zordur. 3 aya kadar bebekte yüksek sese karşı hassasiyet gözlemlenir. Bu durum sesi duyan bebeğin sıçramasına ya da ağlamasına neden olarak kendini gösterir. Bebek büyüyüp geliştikçe yüksek seslere karşı vereceği tepkiler de değişecektir. Korku ve ağlamanın yerini sesin kaynağına bakma ve odaklanma almaya başlar. Bu tepkilerin bebekler tarafından verilmesi oldukça önemlidir. Hafif işitme kaybı ya da ağır işitme kaybını tespit edebilmek için bebeklere işitme testi yaptırılabilir. Bu test herhangi bir belirti göstermeyen bebekler için de yapılır. Böylece vakit kaybetmeden işitme hususunda bir problem olup olmadığı bilgisine ulaşılabilir. Erken teşhisin tedavi sürecine olumlu etki göstermesi, söz konusu testleri yaptırmak için geçerli sebepler arasında bulunur. Yenidoğan İşitme Tarama programı ile (YEDİT) ülkemizde düzenli olarak yenidoğan döneminde tarama testleri yapılmakta, bu testi geçemeyen bebekler sıkı takip programı ile sorun olup olmadığı anlaşılana kadar düzenli aralıklarla kontrollere çağırılmaktadır. Bu testlere ve takiplere düzenli uyan ailelerde erken dönemde işitme problemleri saptanıp gerekli rehabilitasyon uygulanmaktadır.
Çocuklarda İşitme Kaybı Nedenleri
Çocuklarda işitme kaybı genetik olabilir. Genetik olmayan pek çok faktörün de bu rahatsızlığa sebep olduğu bilinmektedir. Çocuklarda işitme kaybı nedenleri arasında şu unsurlar yer alır:
- Erken (prematüre) doğum,
- Ateşli hastalık geçirmek,
- Menenjit,
- Kafa travması,
- Kan uyuşmazlığı sebebiyle oluşan sarılık,
- Annenin hamilelikte atlattığı ateşli rahatsızlıklar,
- Yüzde ve başta görülen anormal yapı,
- Ototoksik ilaç alımı.
Çocuklarda İşitme Kaybı Belirtileri
İşitme kaybında çocuklar yetişkinlere göre daha farklı belirtiler verir. Bebeklerde işitme kaybı belirtileri arasında bebeğin şiddetli ses karşı tepkisiz kalması gelir. Yüksek sese maruz kalan bebek ağlamıyor, sıçramıyor ya da uykusundan uyanmıyorsa işitme kaybından şüphelenilir. Biraz daha büyüyen bebekler seslere karşı kendilerince tepki verir. Bakma, ses çıkarma, gülme, şaşırma gibi tepkiler vermeyen bebeğin işitme kaybı olabilir.
Çocuklarda işitme kaybı belirtileri arasında çocuğunuza verdiğiniz komutların yerine getirilmemesi bulunur. Bunun yanı sıra iletişim kurmada sıkıntı yaşar ve konuşma becerisi gelişmez. Kendisiyle konuşmaya çalışan bireyleri anlamakta güçlük çekmesi sebebiyle yorulur. Çocuğunuzun dudak okumaya çalışması da işitme kaybı yaşadığına işaret edebilir.
Çocuklarda İşitme Kaybı Tanı Yöntemleri
Çocuklarda işitme kaybı tanısı kulak burun boğaz uzmanı tarafından konulur. İşitme kaybı, yeni doğan bebeklerde işitme ve tarama testi yapılarak öğrenilebilir. Ancak bazı durumlarda bu testlerden daha fazlasına ihtiyaç duyulabilir. Özellikle prematüre doğan bebeklerde otoakustik emisyon ve ABR adı verilen iç kulak testi yapılır.
Oto Akustik Emisyon
Kulağa hoparlörle ses iletilir. Salyangoza yerleştirilen sesler mikrofonla kaydedilir. Salyangozun işlevi bu şekilde incelenir.
Timpanometre
Kulağa hafif hava iletimi yapılarak kulak zarı ve orta kulağın işlevi bilgisi edinilir.
ABR (Auditory Brainstem Response)
Objektif işitme testlerindendir. Direk olarak beyin sapından işitsel dalgalar kaydedilir.
Çocuklarda İşitme Kaybı Tedavi Yöntemleri
Çocuklarda işitme kaybı tedavisi için farklı yöntemler bulunur. Bu yöntemler işitme kaybının seviyesine ve sebebine bağlı olarak değişir.
İlaç Tedavisi
Çocuklarda ve bebeklerde işitme kaybı dış kulaktaki kirden ya da orta kulakta biriken sıvıdan kaynaklanabilir. Bu rahatsızlıkların giderilmesi için ilaç tedavisi uygulanır. İlaçlar rahatsızlığın şiddetine ve seviyesine göre belirlenir.
İşitme Cihazı
Çocuklarda ve bebeklerde işitme kaybı tedavisi işitme cihazıyla sağlanabilir.
Koklear İmplant (Biyonik Kulak)
Aşırı ileri seviyeli işitme kayıplarında cerrahi yöntemle koklear implant yerleştirilir. Eğer bebeğinizde işitme kaybı belirtileri gözlemliyorsanız Samsun’da bulunan kliniğimizdeki uzmanlarımıza başvurabilirsiniz.