Kafa Derisi Tümörü
Kafa Derisi Tümörü Nedir?
Saçlı bölgede görülen deri tümörleri, diğer deri tümörlerinin %2’sini kapsar. Genelde kötü huylu (malign) yapıdadırlar. Ayrıca saç derisi aşırı hassaslaştığından muayene sırasında doktorun hassas davranması ve tümörün yapısının değişmemesine özen göstermesi gerekir.
Saçlı deriler epitel, adneks, damar ve lenfatik ağlardan oluşan bir deriye sahiptir. Bu durum tümör çeşitlerinin yayılması için uygun bir zemin hazırlar. Bu nedenle saç derisi tümörü kolaylıkla ilerleyebilir.
Saçlı deri ile kafatası arasında subaponörotik adı verilen bir boşluk bulunur. Bu boşluk tümörün vertikal yayılması yerine horizontal şekilde büyümesine neden olur. Bu durum tümörün ilerlemesini kolaylaştıran etkenlerden biridir. Kısa sürede daha fazla alan kaplayabilir. Saçlı deride oluşan tümörün fark edilmesi zaman alabilir. Fark etmesi zor bir tümör çeşididir. Saç derisindeki bozukluktan dikkatli muayene sonucu fark edilebilir. Fakat hassaslaşan bölgenin zarar görmemesi için kafa derisine zarar vermeden doğru ve dikkatli bir muayene şarttır.
En sık görülen saç derisi tümörü bazal hücreli karsinom (BHK)’dur. Saç derisi tümörü hastalarında yapılan araştırmalara göre hastaların %57,9’unda BHK çeşidi tümörlere rastlanmaktadır. İkinci en çok rastlanan kafa derisi tümörü ise skuamöz hücreli karsinom (SHK)’dur. SHK tümörüne sahip hastaların ise %35,8 oranında olduğu gözlemlenmiştir. Sırasıyla %4,1 ile bowen hastalığı ve %1,6 oranında atipik fibroksantom tümör türleri de gözlemlenmiştir.
Kafa Derisi Tümörü Nedenleri
Saç derisinde tümör birçok nedenden ötürü oluşabilir. Tümör çeşitlerine göre nedenleri de değişkenlik gösterebilir. En çok rastlanan nedenleri şöyledir;
- UV ışınlarına fazla maruz kalan saç derisi,
- Genetik yatkınlık,
- İmmünsüpresyon,
- Radyoterapi,
- Düşük fitzpatrick deri tipi olan (beyaz tenli) bireyler,
- İnsan papilloma virüs enfeksiyonları,
- Saçı kısa erkek bireylerde veya androgenetik alopesisi olan bireylerde sıklıkla görülmesi nedenler arasındadır.
Kadınlarda daha erken yaşta rastlanabilen bir tümör türüdür. Bunun sebebi ise UV ışınlarına, radyoterapiye veya yukarıda belirtilen nedenlerden herhangi birine uzun süre maruz kalınmasıdır.
Kafa Derisi Tümörü Belirtileri
Belirtileri tümör çeşitlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Fakat deride saçlı deride gerçekleşen cilt problemleri veya şekilsiz lezyonlar ile kaşıntılar belirtiler arasındadır. Kafa derisi tümörü çeşitleri farklı görüntülere sahip olabilirler. Bu sebeple kafa derisinde oluşan değişiklikler dikkatle muayene edilmelidir.
Kafa Derisi Tümörü Tanı Yöntemleri
Kafa derisinde oluşan kaşıntı şişlik veya deformasyonlarda doktora başvurulması şarttır. Erken teşhis için kitlenin büyümesi beklenmemelidir. Kafa derisinde herhangi bir kitle veya yaraya rastlandığında da vakit kaybetmeden bir uzmana danışılmalıdır. Kafa derisi kanseri hızlı ilerleyen bir yapıya sahiptir. Saçlı deri olması hastalığın daha hızlı ilerlemesine neden olmaktadır. Kafa derisinde yerleşen tümöre iki yöntem ile tanı konulabilir. Tanı yöntemleri fiziki muayene ve biyopsidir.
Fiziksel Muayene
Doktor muayenesine gidildiğinde kafa derisi doktor tarafından incelenir. Kafa derisinin yüzeyi ve deride herhangi bir kitle olup olmadığı incelenir.
Biyopsi
Doktorun fiziksel muayenesinden sonra hastanın derisinde şüphe yaratan bir durum fark edildiğinde, hastanın derisinden bir parça alınarak patolojik teste gönderilir. Derideki deformasyonun nedeni biyopsi sonucunda belirlenmiş olur.
Kafa Derisi Tümörü Tedavi Yöntemleri
Saç derisinde tümör tedavisi, tümörün ne kadar ilerlediğine göre değişebilir. Genellikle cerrahi yöntemler tercih edilirken ek olarak kemoterapi, radyoterapi veya immünoterapi uygulanabilir. Bu tedavi yöntemleri hastanın yaşına ve durumuna göre değişiklik göstermektedir. Tümör tipine ve ilerleyiş hızına göre tedavi belirlenerek uygulama aşamasına geçilir. Fakat en belirgin yöntem cerrahi yöntemdir.