Kulak Hastalıkları
Kulak Hastalıkları Nelerdir?
Kulak insan vücudunun en önemli duyu organlarından biridir. Yalnızca işitmeyi sağlamakla kalmaz, vücut dengesini de sağlar. Samsun, kulağınızda meydana gelen sorunları çözüme kavuşturmak için gereken donanıma sahip bir şehirdir. Dolayısıyla sahip olduğunuz çeşitli kulak hastalıkları için bir uzman hekime başvurmanız yeterli olacaktır.
Kulak hastalıkları belirtileri aniden ortaya çıkan veya uzun süre devam eden türden olabilir. Ne şekilde olursa olsun belirtileri önemsememek ve muayeneyi ihmal etmek yanlıştır. Çeşitli belirtiler sebebiyle kulağınızda bir sorun olduğunu düşünüyorsanız kulak hastalıkları tanısı ve tedavisi için bir uzman hekime müracaat etmeniz gerekir. Herhangi bir hastalık söz konusu olduğunda erken tanı ve tedavi her zaman kurtarıcıdır.
Kulak hastalıkları şöyle sıralanabilir;
Kulak Tümörü
Kulak tümörü belirtileri baş dönmesi ve kulak akıntısı gibi belirtilerdir. Kulak kanseri olarak da bilinen bu tümör ya da kitleler mutlaka bir uzman tarafından yakın takibe alınmalıdır.
Meniere Hastalığı
İç kulak tansiyonu olarak da bilinen Meniere hastalığı, vertigo ve kulak çınlamasına sebep olur.
Kulak Zarı Delinmesi
Kulak temizlerken yapılan hatalar ve yaralanmalar sonucu kulak zarı delinmesi olabilir. Bununla beraber orta kulak iltihaplarına bağlı olarak da zarda delinme meydana gelebilir. 3 aydan fazla deliğin ve akıntının sebat etmesi durumunda kronik otitden bahsedilir.
Kulak Tıkanıklığı
Kulak salgısının dış kulak kısmında birikmesi ile meydana gelir.
Dış Kulak İltihabı
Kulakta biriken bakteriler sonucu ortaya çıkma ihtimali yüksek bir hastalıktır. Dış kulak hastalıkları havuz ve deniz gibi kirli sularda fazla vakit geçiren insanlarda daha sık görülebilir.
Orta Kulak İltihabı
Oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Orta kulak iltihabı şiddetli kulak ağrısı ve ateş gibi şikâyetlere yol açabilir. Dolayısıyla erken tanı ve tedavisi önemlidir.
Kulak Çınlaması
Tinnitus olarak da bilinir. Tek başına bir rahatsızlık olmadığı gibi farklı bir rahatsızlığın belirtisi de olabilir. Yüksek ses ve gürültüye sıkça maruz kalan insanlarda olabilir.
Vertigo
Baş dönmesi olarak da bilinir. Çoğunlukla iç kulak kristallerinin oynaması ile kafa hareketlerine bağlı şiddetli baş dönmesi gibi şikâyetler olabilir.
Geçici veya Kalıcı İşitme Kaybı
Tek taraflı veya iki taraflı olabilir. Kabakulak ve kızamık gibi hastalıklar da tetikleyici olabilir.
Çocuklarda İşitme Kayıpları
Çocukluk çağında sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonları işitme kaybına sebep olabilir. Diğer yandan seröz otit denilen orta kulakta sıvı birikimine bağlı olarak da gelişebilir. Çoğu zaman geçici bir durum olan çocuklarda işitme kaybı, çoğunlukla 3 ay süre ile devam etmektedir. Bu durumun neticesinde zarda çöküntüler yaşanırsa kulak tüp tedavisi gerekebilir.
Otoskleroz Hastalığı
Orta kulak ve iç kulakta oluşan anormal kemik yapısı sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır.
Akut Kulak İltihapları
Kulak zarının arkasında bulunan orta kulak boşluğunun iltihaplanması sonucu meydana gelir.
Kronik Kulak İltihapları
3 aydan fazla süren kulak iltihaplarının kronik olduğu kabul edilir.
Yüz Felci
Kulak kemiğindeki hastalıklara bağlı olarak gelişmesi muhtemel bir rahatsızlıktır.
Kolesteatoma
Kolesteatoma kronik kulak iltihabı sonucunda gelişirken, nadiren doğuştan gelebilecek bir kulak hastalığıdır. Sıklıkla ameliyat edilerek tedavi edilen bu hastalık, orta kulak kemikçiği ve çevre dokulara zarar verebilecek niteliktedir.
Kulak Hastalıkları Nedenleri
Kulak hastalıkları nedenleri genellikle hastalığın türüne ve kişiye bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel olarak kulak hastalıkları nedenlerinden bahsetmemiz gerekirse;
- Mevsimsel faktörler ve ani hava değişimleri,
- Kulakta sıvı birikimi,
- Enfeksiyon,
- Aşırı gürültüye maruz kalma
- Soğuk algınlığı gibi durumlar bu nedenlerden yalnızca birkaçıdır.
Kulak Hastalıkları Belirtileri
Sık görülen kulak hastalıkları belirtileriyse şunlardır:
- Kulakta çınlama,
- Baş dönmesi
- Vücut dengesizliği
- Kulak kiri
- Kulak ağrısı
- Kulak tıkanıklığı
Kulak Hastalıkları Tanı Yöntemleri
Kulak hastalıkları tedavisi erken iyileşme için aksatılmamalı ya da ertelenmemelidir. Tanı yöntemi olarak otoskop ve kulak endoskopisi kullanılır.
Kulak Hastalıkları Tedavi Yöntemleri
Antibiyotik ve ağrı kesici gibi ilaçlar dışında kullanılan tedavi yöntemleri şöyle sıralanabilir;
Balon ile Östaki Borusu Dilatasyonu
Östaki kanalının şişirilerek genişletilmesi sonucu kesiye gerek kalmadan endoskopi yöntemiyle uygulanan bir tedavidir.
Stapedektomi Ameliyatı
Otoskleroz hastalığını tedavi etmek için yapılan bir ameliyattır. Üzengi kemiği alınarak yerine protez takılır.
Kulak Tüpü (Ventilasyon Tüpü)
Çoğunlukla orta kulakta biriken sıvının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Kolay bir operasyon sonucu kulağa yerleştirilen tüp oluşabilecek diğer kulak hastalıklarını da engellemeye yöneliktir.
Timpanoplasti (Kulak Ameliyatı)
Kapsamlı bir operasyon olarak bilinen timpanoplasti, kendiliğinden iyileşmeyen kulak zarı delinmesi ve orta kulak iltihabı tedavisi için sık kullanılan bir yöntemdir. İlaç tedavisinin yanıt vermemesi durumunda ameliyat son çare olarak uygulanabilir.
Miringoplasti
Kulak zarı deliği için yapılan cerrahi işlemin ismidir. Yalnızca kulak zarı sorunu için yapılan miringoplasti ameliyatı, zar yırtığının bulunduğu bölgeye göre kulağın arkasından ya da endaural adı verilen ön kısımdan kesi atılarak yapılır.
Sizde Samsun’da kulak ameliyatı ve diğer tedavi yöntemleri için kliniğimize müracaat edebilir, KBB uzmanımızdan destek alabilirsiniz.