Kulak Tıkanıklığı

Kulak Tıkanıklığı Nedir?

Kulak Tıkanıklığı Nedir?

Kulak tıkanıklığı insan hayatını olumsuz yönde etkileyen rahatsız edici bir problemdir. Tek başına bir rahatsızlık olmadığı gibi bir hastalık sonucu da ortaya çıkabilir. Altta yatan sebep mutlaka tespit edilmelidir. Samsun’da kulak tıkanıklığı nedenleri ve kulak tıkanıklığı tedavisi ile ilgili sorularınıza cevap bulmanız mümkün.

Dış kulak ile orta kulak arasında bulunan kanalda meydana gelen herhangi bir fonksiyon bozulması kulak rahatsızlıklarına sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarda ortaya çıkan kulak rahatsızlıklarından kulak tıkanıklığı, aniden ortaya çıkabilir ve çoğunlukla kendi kendine iyileşme eğilimi gösteren bir rahatsızlıktır. Üst solunum yolu enfeksiyonları özellikle de viral enfeksiyonlar sonrası olabilen ve acil tedavi gerektiren ani işitme kaybı hastalığından ayrımı iyi yapılmalıdır. Ayrıca aniden ortaya çıkıp iyileşme eğilimi göstermek yerine kronik hale gelen işitme kaybının altta yatan sebebi bulunmalı ve gerekirse tedaviye başlanmalıdır.

Tıkanma bazen tek bir kulakta, bazen iki kulakta birden meydana gelebilir. Sık görülen ve altta yatan ciddi bir sorun olmadığı müddetçe kolay tedavi edilen bir rahatsızlıktır. Fakat çoğunlukla önemsenmeyen ve iyileşmemesine rağmen tedavisi geciktirilen kulak tıkanıklığı hafife alınmamalıdır. Zira altta yatan farklı bir rahatsızlık sonucu meydana gelmiş olabilir. Tıkanıklığın akut veya kronik olması tedaviye gerek olup olmaması açısından belirleyicidir. Akut kulak tıkanıklığı, en çok kulak içinde basınç artışı sonucu meydana gelir. Kısa sürelidir. Uçak yolculuğu sırasında aniden basıncın değişmesi ile meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda tıkanıklık geçici ve kısa süreli olacağından tedavi gerekmez. Fakat kronik tıkanıklıklar mutlaka araştırılmalıdır.

Kulak Tıkanıklığı Nedenleri

Kulak Tıkanıklığı Nedenleri

Östaki Borusu Tıkanıklığı

Orta kulak, boğaz ve burun arasındaki kanal olan östaki borusu, tıkanması durumunda kulak tıkanıklığına da sebep olabilir. Nezle ve alerjik reaksiyonlar östaki borusunun tıkanmasına sebep olarak gösterilebilir.

Kulak Kiri

Buşon olarak da bilinen kulak kiri, sarı renkli bir kulak salgısıdır. Buşon, kulağı kulak içine temas etmesi zararlı olan toz gibi maddelerden korumak için salgılanır. Her ne kadar normal şartlarda bir zararı olmadığı gibi aksine gerekli bir salgı olsa da fazla salgılanması durumunda kulak tıkanıklığına sebebiyet verebilir.

Kulak İltihabı

Dış kulak ve orta kulak iltihabı kulak tıkanıklığına yol açabilir. İltihap ateş ve halsizlik gibi sorunlara sebep olması dolayısıyla diğer rahatsızlıklardan ayırt edilebilir. İltihap şüphesi olduğu takdirde vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır. İltihap sebebiyle ortaya çıkan kulak tıkanıklığı iltihap tedavisi sonrası iyileşebilir.

Yutakta Tümör Oluşumu

Nazofarenkste olarak da bilinen üst yutakta oluşan tümörler nazofarenks kanserine yol açabilir. Nadir de olsa bu kanser türü kulak tıkanıklığına da sebebiyet verebilir.

Kulak Zarı Delinmesi

Kulak zarında meydana gelen herhangi bir hasar kulak tıkanıklığına sebep olabilir.

Kulak Tıkanıklığı Belirtileri

Kulak Tıkanıklığı Belirtileri

Hastalar çoğunlukla kulaklarında dolgunluk hissi ve sinyal sesine benzettikleri çınlamadan yakınırlar. Kulak tıkanıklığı hastalar tarafından seslerin az duyulması şeklinde tasvir edilir. Sık görülen kulak tıkanıklığı belirtileri;

  • İşitme ve denge kaybı
  • Baş dönmesi
  • Kulak çınlaması
  • Kulakta ağrı ve kulak akıntısıdır.
Kulak Tıkanıklığı Tanı Yöntemleri

Kulak Tıkanıklığı Tanı Yöntemleri

Kulak muayenesi başta olmak üzere bazı işitme aletleri tanı yöntemi olarak kullanılabilir. Geçmeyen kulak tıkanıklığı, kulak tıkanıklığı ve ağrısı gibi durumlarda mutlaka bir KBB uzmanı tarafından ön tanı yapılmalıdır.

Kulak Tıkanıklığı Tedavi Yöntemleri

Kulak tıkanıklığı gündelik hayatı olumsuz yönde etkilediği için akıllara “kulak tıkanıklığı nasıl geçer?” sorusunu getirmektedir. Günümüzde birçok insan sağ kulak tıkanması ya da sol kulak tıkanması nasıl gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir. Bu gibi durumlarda Samsun’da KBB uzmanları ile görüşen hastalar uygun tedavi yöntemleriyle kulak tıkanıklığına çözüm bulabilme şansına sahiptir.

İlaç tedavisi

İlaç tedavisi gerekli görüldüğü takdirde tıkanıklığın altında yatan sebebe göre ilacın türü belirlenmelidir.

Antibiyotik

Enfeksiyon tedavisinde sık başvurulan bir tedavi yöntemidir.

Damlalar

Kulak kiri (buşon) varlığı halinde yumuşatıcı damlalar ya da enfeksiyon hallerinde antibiyotik damlalar kullanılabilmektedir.

Antihistaminikler

Alerjik rinit gibi rahatsızlıklarda başvurulan bir tedavi yöntemidir.

Dekonjestanlar

Burun ve kulak tıkanıklıklarını gidermeye yarayan bir ilaç çeşididir. Akut kulak tıkanıklıklarında sık kullanılır.