Kulak Tümörü
Kulak Tümörü Nedir?
Kulak tümörü dünyanın pek çok farklı bölgesinde olduğu üzere Samsun’da da nadiren görülebilen kulak hastalıklarından biridir. Dış kulak ya da orta kulak gibi yerlerde ortaya çıkan bu tümörler genellikle iyi huylu olarak görülebilir. Kulak tümörü gibi ciddi rahatsızlıklarda hastanın mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanına görünmesi gerekir.
Vücudun pek çok farklı bölgesinde olduğu gibi kulak ve çevresinde de tümör gelişimine rastlayabilmek mümkündür. Bu türden tümörler hastalarda işitme kaybı, baş ağrısı, kulak çevresinde uyuşukluk ve ağrı gibi çeşitli semptomlar gösterebilir. İç kulak tümörü ve orta kulak tümörü olarak ayrıştırabilmenin mümkün olduğu kulak tümörü belirtileri de çeşitlilik gösterebilir.
Kulak tümörü her ne kadar çoğu zaman iyi huylu olsa da kulak içi ya da çevresinde bulunmaları sebebiyle tedavisi çoğu zaman güçtür. Diğer birçok iyi huylu tümörde olduğu gibi kulak tümörlerinin tedavisi de cerrahi bir operasyondan geçer. Kulak içi ya da kulak arkası tümör belirtileri görülen hastalarda kitlenin ameliyatla temizlenmesi halinde ekstra bir tedaviye de ihtiyaç duyulmaz.
Kulak Tümörü Çeşitleri Nelerdir?
Kulak tümörü çeşitlerini iki ayrı başlıkta inceleyebilmek mümkündür:
Dış Kulak Tümörü
Kulak tümörleri genellikle bulunduğu konuma göre çeşitlendirilir. Adından da anlaşılacağı üzere dış kulakta görülen dış kulak tümörü, kendi içerisinde de ayrıştırılmaktadır. En sık görülen dış kulak tümörü çeşitleri şunlardır:
Osteom
Dış kulakta en sık görülen iyi huylu tümör olarak bilinir.
Epidermal Kist
Kulak kepçesinin arkasında sıklıkla görülen bir tümör çeşididir.
Orta Kulak Tümörü – Glomus Tümörü
En sık görülen kulak tümörü çeşitlerinden biridir. Glomus tümörü olarak da bilinen orta kulak tümörü kendi içerisinde de çeşitlendirilmektedir:
Glomus Timpanikum
Orta kulağa sınırlı olan bir tümör çeşididir.
Glomus Jugulare
Boyun ya da kulakta gelişen ve ağırlıklı olarak 40 yaş üzeri kadınlarda görülen bir tümör çeşididir.
Sinir Kılıfı Tümörleri (Schwannom)
Nadiren görülen bir orta kulak tümörü olarak bilinirken, yüz felcine yol açabilir.
İç Kulak Tümörü
İç kulak tümörü de kendi içerisinde çeşitlendirilebilen bir tümör çeşididir:
Endolenfatik Tümörler
İç kulakta kanserleşmeye yol açan endolenfatik tümörler kötü huylu bir kulak tümörüdür. Endolenfatik kesede gelişen bu tümörün cerrahi müdahalesi son derece güçtür.
Akustik Tümörler
Akustik tümörler genellikle iyi huylu olmakla beraber sinir kılıfında ortaya çıkar. Üstelik son derece yavaş seyreder. Buna karşın erken işitme kaybına neden olabilir.
Kanserler
Kötü huylu tümör olarak ifade edilen kanserler kulakta nadiren görülen hastalıklardandır. Dış kulak yoluna, tükürük bezine ya da beyine doğru yayılan bu tümörlerde hastalar genellikle “Kulak tümörü ölümcül mü?” gibi soru işaretlerine sahip olabilir. Bu tümörler ölümcül olmamakla beraber tedavisi güç olan tümörlerdir.
Bazal Hücreli Karsinom
En sık görülen kötü huylu tümörlerden biridir. Buna rağmen yavaş ilerleyen ve güneş gören kulak kepçesi derisinden köken alan bir tümör türü olarak ifade edilir.
Kulak Tümörü Nedenleri
Kulak tümörü nedenleri bu hastalıkla alakalı en çok merak edilen konulardan biridir. Bu tür kitlelerde “Kulak tümörü neden olur?” sorusuna kesin bir yanıt verebilmek mümkün değildir.
Kulak Tümörü Belirtileri
Kulak tümörü belirtileri hastaların merak ettiği bir diğer konu olarak karşımıza çıkarken, bu türden sağlık sorunları genellikle şu şekilde belirti gösterir:
- İşitme kaybı
- Baş ağrısı
- Kulak ve çevresinde uyuşukluk ya da ağrı
- Kulak kanalı, kulağın önü ya da arkasında kitle-şişlik
Bu türden belirtileri kulak kitlesi belirtileri olarak nitelendirebilmek de mümkündür.
Kulak Tümörü Tanı Yöntemleri
Kulak tümörü için sıklıkla tercih edilen tanı yöntemleri şunlardır:
Tomografi
Hastaların birçoğunda en sık tercih edilen tanı yöntemlerinden biri tomografidir. Bu sayede uzman hekimler tarafından kolayca teşhis koyulabilir.
Manyetik Rezonans Görüntüleme
Bir diğer tanı yöntemiyse MR olarak ifade edilen manyetik rezonans görüntülemedir. Bu yöntem sayesinde söz konusu olan kitle kolaylıkla tespit edilebilir.
Kulak Tümörü Tedavi Yöntemleri
Bu tür hastalıklarda öncelikli olarak tercih edilen tedavi yöntemi kulak tümörü ameliyatıdır. Özellikle de iyi huylu tümörler için tek tedavi yöntemi olarak nitelendirilir. Bununla beraber kulak kitlesi tedavisinde de yine cerrahi müdahale tercih edilebilir.
Sizde Samsun ve çevresinde kulak tümörü ya da kisti için uzman bir hekimden yardım almak isterseniz kliniğimizi ziyaret edebilir, kulak tümörü ve kulak kisti ameliyatı hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.