Larengofarengeal Reflü (Boğaz Reflüsü)

Larengofarengeal Reflü (Boğaz Reflüsü) Tanı Yöntemleri

Larengofarengeal Reflü (Boğaz Reflüsü) Nedir? 

Mide besinleri sindirebilmek için kendi ürettiği aside sahiptir. Bu asidin mide – yemek borusu bileşkesini aşıp boğaza gelmesi larengofarengeal reflü olarak adlandırılır. Reflü şikayetleri asidin yoğunluğuna, boğazın aside verdiği tepkiye bağlı olarak değişmektedir. Samsun’daki birçok hastane boğaz reflüsü tedavisi yapmaktadır.  

Halk arasında boğaz reflüsü olarak bilinen larengofarengeal reflü, genel olarak herkeste görülebilir. Buna rağmen larengofarengeal reflü belirtileri yaşlandıkça daha çok gözlemlenir. Yaşlanmayla birlikte kötü beslenme, normalden fazla kilo, gerginlik ve stres reflüye neden olabilir. 

En çok görülen şikayetleri arasında boğazda bir şey varmış gibi hissetme yer alır. Bunun yanı sıra ağza acı su gelmesi, yemek sonrası şiddetli öksürük ve boğazda yanma görülebilir. Bu hastalık tanısı ise hastanın belirtilerle birlikte sağlık kuruluşuna başvurmasıyla başlar. Tanı, doktor muayenesiyle boğaz ve gırtlağın arkasındaki tahriş durumlarına göre konulur. Çoğu zaman herhangi bir teste gerek duyulmaz. Yine de test yapılması gerekiyorsa yutma testi, endoskopi ve pH testi yapılabilir.  

Larengofarengeal reflü tedavisi zamanında yapılmadığında kronik öksürüğe yol açabileceği gibi ses tellerinde nodül oluşumuna ve ses kısıklığına neden olabilir. Larengofarengeal reflüyü engellemek için besin tüketimine dikkat etmeli, alkol, tütün ve kafein ürünlerinden uzak durmalısınız. Yatmadan 2 saat önce besin tüketmemek de reflüyü önlemeye yardımcı olacaktır. 

Larengofarengeal Reflü (Boğaz Reflüsü) Nedenleri

Larengofarengeal Reflü Nedenleri 

Yemek borusu üzerinde bulunan kas halkalarının düzgün çalışmamasıyla boğaz reflüsü meydana gelir. Mide asidinin boğaza doğru çıkmasıdır.  

Larengofarengeal Reflü Belirtileri 

Boğaz reflüsü olanların yorumlarına göre en yaygın belirtiler şu şekildedir. 

  • Boğulma hissi,
  • Uykudan öksürükle uyanma,
  • Boğazı temizleme ihtiyacı,
  • Boğazda takılma hissi,
  • Yutma zorluğu,
  • Tahriş olmuş gırtlak,
  • Ses kısıklığı ve ağızda ekşilik veya acılık hissi.
Larengofarengeal Reflü (Boğaz Reflüsü) Tanı Yöntemleri

Larengofarengeal Reflü Tanı Yöntemleri 

Larengofarengeal reflü tanısı için doktor muayenesi yeterlidir. Ancak bazı durumlarda doktor ek testlere ihtiyaç duyabilir. 

Endoskopi 

Midenin ve yemek borusunun içini görüntülemek için kullanılır. Ucunda kamera bulunan uzun ince bir tüp yardımıyla görüntüleme sağlanır.  

pH metre

Yemek borusundaki asit seviyesini ölçmeye yarar. Yemek borusuna yerleştirilen ince cihaz sayesinde omzun üst tarafına takılacak olan cihaza sonuç kaydedilir. Yemek borusunun üst bölgelerine asit kaçışı nedeniyle pH değerinin düşmesi esasına dayanır.

Larengofarengeal Reflü (Boğaz Reflüsü) Tedavi Yöntemleri

Larengofarengeal Reflü Tedavi Yöntemleri 

En doğru ve kesin çözüm için bir kulak burun boğaz uzmanından destek alınması gerekir. KBB uzmanının farklı tedavi yöntemleri bulunur. 

İlaç Tedavisi 

Hekim tarafından verilen larengofarengeal reflü ilacının ortalama 2-6 ay kullanılması gerekmektedir. İlaca dirençli olunan durumlarda ya da mide fıtığı gibi hastalıkların da kişide mevcut olması durumunda cerrahi müdahaleler tercih edilir.  

Larengofarengeal Reflü Diyeti 

Larengofarengeal reflü diyeti ile kişinin beslenme şeklinde değişiklik yapılarak reflünün giderilmesi amaçlanır. Aşırı baharatlı besin tüketiminden hasta uzaklaştırılır ve hazmı kolaylaştıran baharatlar yemeklere dahil edilir. Reflüyü tetikleyen acılı yiyeceklerden, krema, kavurma ve kızartma gibi besinlerden uzak durulmalıdır. 

Larengofarengeal Reflü Ameliyatı 

Larengofarengeal reflü ameliyatı diyetin ve ilaç tedavisinin işe yaramadığı durumlarda ya da ilerlemiş reflülerde tercih edilir. Samsun’da birçok kişi ameliyat olabileceği güvenebileceği bir uzman doktor arar. Bu ameliyat yaklaşık 1-1,5 saat sürer ve daha sonrasında hasta en geç ertesi gün evine gidebilmektedir. Ameliyat öncesinde hasta bilgilendirilmeli ve 1 hafta önce kan sulandırıcı ilaçları bırakmalıdır. Sonrasında ise mutlaka doktor kontrolü düzenli olarak yapılmalıdır. 

Sizde Samsun’da larengofarengeal reflü başka bir deyişle boğaz reflüsü sorunu yaşıyorsanız kliniğimizi ziyaret edebilir, uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.