Tükürük Bezi Taşı (Sialolitiazis)
Tükürük Bezi Taşı (Sialolitiazis) Nedir?
Tükürük bezi, ağız bölgesinde yer alan ve ağıza tükürük salgılayan bezlere verilen isimdir. Ekzokrin salgı bezi olarak bilinen tükürük bezlerinde bazı sebeplerden dolayı taş oluşumu gözlenebilir. Samsun’da sialolitiazis rahatsızlığının, yani bir diğer adıyla tükürük bezi taşı probleminin tedavisi mevcuttur.
Tıp dilinde sialolitiazis olarak adlandırılan tükürük bezi taşı, tükürük bezlerinde ya da kanallarında oluşum gösterir. Tükürük bezlerinde gelişen kalsiyum kristalleri, tükürük kanalının tıkanarak çeşitli problemlere yol açmasına neden olur. Sialolitiaziste, yani tükürük akışına engel olan bu kalsiyum kristalleri, birtakım ağrıların ve şişliklerin meydana gelmesine sebebiyet verir.
Tükürük bezleri yüzün sol ve sağ taraflarında birden fazla sayıda bulunur. Tükürük bezleri kulak önünde, dil altında ve çene altında bulunur. Tükürük bezi taşı da genel olarak çene altı (submandibuler) tükürük bezinde oluşur. Kulak önü tükürük bezinde ve dil altı tükürük bezinde de tükürük bezi taşına nadiren rastlanabilir. Her yaştan insanda görülme olasılığı bulunan tükürük taşı bezi, 40 yaşın üzerindeki bireylerde çocuklara oranla daha fazla görülür.
Tükürük bezi taşının doğru teşhis ile tedavi edilmesi mümkündür. Ayrıca tükürük taşı oluşumuna neden olan etkenlerin gözden geçirilmesi ve elden geldiğince taş oluşumuna sebebiyet verecek eylemlerden uzak durulması da önem arz eder. Tükürük bezi taşının durumuna bakılarak gerekli tedavi uygulanabilir.
Tükürük Bezi Taşı (Sialolitiazis) Nedenleri
Tükürük bezi taşı oluşumunun nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Yetersiz sıvı tüketimi
- Ölü hücrelerde kalsiyum birikmesi,
- Tükürük üretiminin azalması,
- Çeşitli enfeksiyonlar,
- Tükürük bezi kanallarında görülen darlıklar,
- Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri.
Tükürük Bezi Taşı (Sialolitiazis) Belirtileri
Tükürük bezi taşı belirtileri arasında şu maddeler yer alır:
- Yemek tüketimi esnasında hissedilen ağrı ve oluşan şişlik,
- Söz konusu bölgenin ısınması,
- Şiddetli ağrılar,
- Söz konusu bölgede bulunan lenf bezlerinin şişmesi,
- Küçük taşların, sadece yemek esnasında şişme meydana getirmesi.
Tükürük Bezi Taşı (Sialolitiazis) Tanı Yöntemleri
Tükürük bezi taşının tanı yöntemleri arasında ilk sırada hastanın şikâyetlerinin dinlenmesi yer alır. Hasta, tükürük bezi taşı belirtilerinden bahsediyorsa bu doğrultuda bir yöntemle teşhis doğrulanır.
Ultrasonografi
Kanallardaki genişleme, bezde enfeksiyon hali ve ödem ve taşın gözlenmesi ile tanı konulabilir.
Tükürük Bezi Taşı (Sialolitiazis) Tedavi Yöntemleri
Tükürük bezlerinde taş oluşumunu öğrenen bireyler “Tükürük bezi taşı kendiliğinden düşer mi?” sorusunun cevabını merak ederler. Eğer taş çok küçükse ve herhangi bir müdahale gerektirmiyorsa bolca sıvı tüketmek ve önerilen şekilde masaj yapmak bu taşın düşmesini sağlayabilir. Ancak söz konusu rahatsızlık için doktorun seçeceği tedavi yöntemi doğrultusunda hareket edilmelidir.
Sialoendoskopi
Cerrahi işlem gerektirmeden tükürük bezi taşlarının bez kanallarından endoskopik olarak çıkarılmasıdır. Genelde 5mm altındaki taşlar çıkarılabilir.
Tükürük Bezi Taşı Ameliyatı
Tükürük bezi taşı ameliyatı taşın konumuna ve büyüklüğüne göre karar verilen bir tedavi yöntemidir.
Tükürük bezi taşı ile ilgili merak edilen pek çok konu vardır. “Tükürük bezi taşı alınmazsa ne olur?” sorusunun cevabı sıklıkla araştırılır. Tükürük bezi taşı teşhis ile beraber tedavi edilmezse büyüme göstermeye devam eder. Enfeksiyon ve tükürük göllenmesi sonucu apse formasyonu oluşabilir. Bu durum, tedavi başarısını azaltan bir etkendir. Tükürük bezinde taş bulunan bireyler tükürük bezi taşı düşürme yöntemlerini de merak eder.
Tükürük taşının boyutu, yüzey yapısı ve konumu müsait bulunduğu takdirde kolay uygulamalarla taş düşürülebilir. Ancak bu uygulamalar kulak burun boğaz uzmanı kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Kulak burun boğaz uzmanının uygun bulduğu tedavi yöntemi ve tavsiyeleri, tükürük bezi taşının giderilmesini sağlar. Tükürük bezi taşı teşhisi ve tedavisi için Samsun’da bulunan kliniğimize başvurabilirsiniz.