Vertigo

Vertigo Nedir?

Vertigo Nedir? 

Vertigo, toplumda sıklıkla karşılaşılan bir hastalıktır. Kişinin gördüğü nesneleri veya objeleri hareketliymiş gibi hissetmesine yol açar. Halk arasında baş dönmesi olarak adlandırılmaktadır. Buna rağmen tüm baş dönmeleri vertigo değildir. Baş dönmeleri bireyde bulantı ve denge kaybına neden olabilir.

Vertigo; zaman zaman günlük yaşamı doğrudan etkileyebileceği gibi belli belirsiz ataklar halinde de ortaya çıkabilir. Şeker hastalığı, hipertansiyon, anksiyete, migren ve kafa travması gibi nedenler de baş dönmesine neden olsa da vertigo; %20 nörolojik %80 kulak burun boğaz kaynaklı bir hastalıktır. 

Vertigo genelde ataklar halinde gelen ve tekrarlayabilen bir hastalıktır. Genel olarak sıvı tüketimine dikkat edilmeli, ani hareketlerden kaçınmalı ve stresten uzak durularak atak süresince dinlenilmelidir. Ana faktörün ne olduğuna göre tedavi kişi bazlı yapılmaktadır. Dolayısıyla atak dönemlerinde bir KBB uzmanına başvurmak önemlidir.

Vertigo tedavisinde ilk olarak hastadan dönme hissini anlatması istenir. Baş dönmesinin altında yatan nedeni bulmak için nöroloji ve KBB testleri uygulanır. Hasta; vertigo belirtilerinden kaçına sahip? Vertigonun sıklığı ve şiddeti nedir? Bu gibi soruların yanıtları teşhis aşamasında önem taşır. Baş dönmesiyle birlikte çift görme, baş ağrısı, konuşma güçlüğü ve bilinç kaybı varsa mutlaka bir Nöroloji uzmanından destek alınmalıdır. Erken teşhis hastalık tedavisinde önemli rol oynar.  

Vertigo Nedenleri

Vertigo Nedenleri

Vertigo merkezi sinir sistemi, iç kulak hastalıkları ve görme bozukluklarına bağlı olarak gelişebilir.

Vertigo Belirtileri 

Vertigo belirtileri;

  • Denge sorunları,
  • Kulakta dolgunluk hissi,
  • Baş ağrısı,
  • İstemsiz göz hareketleri,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • Kulak çınlaması gibi belirtiler ile birlikte ortaya çıkabilir.
Vertigo Tanı Yöntemleri

Vertigo Tanı Yöntemleri 

Vertigo teşhisi hastanın tıbbi geçmişine bağlı olarak tanımlanır. Uzman hekim ilk olarak baş dönmesine neden olan faktörleri saptar. Klinik muayeneyle birlikte hastanın deneyimleri dinlenir. Bunun yanı sıra sağlık kuruluşlarında nöroloji ve kulak burun boğaz testleri de istenebilir.  

Odyometri

İşitme düzeyleri ile birlikte hastanın değerlendirilmesi, bazı vertigo türlerinde tanıya götürmede yardımcı olmaktadır.

Denge Testleri

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV), denge taşlarının oynaması olarak da halk arasında bilinen en yaygın vertigo sebebidir. Hastaya uygulanan pozisyonel testler ve düzeltme manevraları ile iç kulak denge sisteminde aşırı uyarılmaya ve şiddetli anlık baş dönmelerine yol açan otolit denen bu yapılar tekrardan sorun yaratmayacak konumlarına getirilir.

VNG (Videonistagmografi) 

Baş dönmesi ve buna bağlı gelişen denge probleminin iç kulaktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını saptar.  

MR

Genellikle iç kulak patolojilerini veya nörolojik etkenleri saptamak için kullanılır. 

Vertigo Tedavi Yöntemleri

Vertigo Tedavi Yöntemleri 

Bazı vertigo çeşitleri tedavi gerektirmez. Kendiliğinden iyileşebilir. Fakat bazıları ise cerrahi müdahale gerektirir. Vertigonun altında yatan nedene bağlı olarak vertigo ilacı sayılabilecek ilaçlar verilebilir. Vertigo tedavisinde hastaya verilen ilaçlar rahatlama sağlayabilir. Samsun’da vertigo nedeniyle araştırmalar yapan birçok insan, evde vertigo tedavisi konusunda da araştırma yapar. İyi bir dinlenme ve sıvı tüketimi evde vertigoya iyi gelebilecek en iyi yöntemdir. Doğru ve zamanında bir müdahale için mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.