Yüz Derisi Tümörü

Yüz Derisi Tümörü Nedir?

Yüz Derisi Tümörü Nedir?

Yüz derisi kanseri, yüz derisinin herhangi bir bölümünde ortaya çıkan bir kanser türüdür. Yüz derisinde küçük bir yara şeklinde başlayabilir. Zamanla yayılır ve büyür. Bu durum, görüntü olarak da hastaların rahatsız hissetmesine neden olur. Samsun’da da birçok hastada görülen yüz derisi kanseri, uzmanlar tarafından tedavi edilmektedir.

Yüzde cilt kanseri kendini çabuk gösterir. Çünkü kısa zamanda yüzün belli bölgelerinde deformasyona neden olabilir. Genelde bazal hücreli cilt kanserinde yüzde yaralar meydana gelir. Bu yaralar küçük yaralar olarak başlar ve sonrasında daha geniş bölgelere yayılır. Her kanser türünde olduğu gibi deri tümöründe de erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Tedaviye geç başlanması durumunda yüz cildinde deformasyona uğrayan bölge miktarı artacaktır. Bu durum hem patolojik hem de görsel olarak hastayı olumsuz etkileyecektir. Cilt kanseri birden çok çeşide sahiptir. Bunlardan kötü huylu olanlarını inceleyelim;

  • Yassı epitel hücreli kanser türü,
  • Deri eki hücreli kanser türü,
  • Bazal hücreli kanser türü,
  • Maling melanom kanser türü, ihmal edilmemesi gereken tümörlerdir.

Yukarıdaki kanser türleri arasında en sık rastlanan bazal hücreli kanser türüdür. Hemen ardından yassı epitel hücreli tümörler gelir. Sıkça rastlanan bu tümör çeşitleri, vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan tümörlerden çok daha fazla görülmektedir. Bu nedenle çok daha fazla dikkat gerektirir ve erken teşhis ile tedavi çok önemlidir.

Yüz Derisi Tümörü Nedenleri

Yüz Derisi Tümörleri Nedenleri

Yüz derisini etkileyen ve kanserli hücrelere dönüşmesine neden olan birçok etken vardır. Yüz derisi sürekli açık olduğundan dış etkenlere daha çok maruz kalır. Bu da yüz derisinin daha hassas olmasına ve bu nedenle yüzde tümörlü hücrelere daha sık rastlanmasına sebep olur. Yüz derisi kanseri nedenlerini birkaç maddede inceleyelim.

  • Güneş ışınları
  • Kimyasallar
  • Uzun süreli yaralar veya yanıklar
  • Radyasyon
  • Yaş faktörü
  • Genetik yatkınlık

Bu nedenler arasında en etken olanı güneş ışınlarıdır. Güneş ışınlarının en çok yüz ve boyun bölgesine temas etmesi kanserli hücrelerin oluşmasına neden olur. Bununla birlikte hem radyasyona hem de güneş ışınlarına sıklıkla maruz kalan bireylerde de deri tümörü görülür. Uzun süre iyileşmeyen yara veya yanıklarda bir süre sonra kanserli hücrelere dönüşebilir. Genetik faktörler de %2 ve %3 oranında etki edebilir.

Yüz Derisi Tümörü Belirtileri

Yüz Derisi Tümörü Belirtileri

Yüz tümörü belirtileri genel olarak yüzde oluşan deformasyonlarla kendini gösterir. Yüz derisi kanser türlerinde en çok bazal hücreli kanser türüne rastlanır. Bu nedenle belirtiler genel olarak ciltte başlayan küçük yaralardır. Yaralar bulundukları bölgede yayılmaya ve büyümeye başlar. Bu bölgede deri renginin değiştiği görülür. Deri kabarmaya ve belli bir sınır çizgisi oluşturmaya başlar. Yaralar kepeklenmeye başlayabilir.

En çok rastlanan bir diğer tümör çeşidi yassı epitel hücreli tümörlerde ise durum farklıdır. Yara görülmez fakat cilt kabarır, kızarır ve belli bir sınırı yoktur. Genelde ağrısızlardır.

Yüz Derisi Tümörü Tanı Yöntemleri

Yüz Derisi Tümörü Tanı Yöntemleri

Cilt tümörü olarak da bilinen yüz derisi tümörüne iki yöntemle tanı konulabilir. Bu yöntemler, fiziksel muayene ve tam teşhis için gerekli olan biyopsidir.

Fiziksel Muayene

Yüz derisinde meydana gelen yaralanmalar, kızarıklıklar ve benzeri durumlarda ilk önce bir uzman tarafından yaralar muayene edilir.

Biyopsi

Fiziksel muayene sonrası doktor, deriden sağlam doku ve yeterli parça alarak patolojiye teste gönderir.

Yüz Derisi Tümörü Tedavi Yöntemleri

Yüz tümörü tedavisinde birkaç seçenek bulunur. Fakat en etkili yöntem cerrahi yöntemdir. Samsun’da da yüz tümörü görülen hastalarda cerrahi yöntemle tedavi daha çok tercih edilmektedir.

Cerrahi Tedavi

Yüz tümörü ameliyatı, tedavide en etkili yöntemdir. Cerrahi yöntemler ile tümörlü bölge çıkarılır. Tümörlü bölge küçük ise primer ile kapatılır fakat geniş bir bölge açıkta kaldıysa etrafındaki sağlam dokular ile kaydırma yapılarak flep ile kapatılır. Çok geniş alanlarda ise başka bir bölgeden flep temin edilerek defekt kapatılma yoluna gidilir.